De Week van de Jazz

 

De Week van de Jazz (WKVDJ) is een nieuw initiatief van de VNJJ, onze 39 aangesloten jazzpodia en jazzfestivals en onze partners. Het evenement vindt plaats in het kader van International Jazz Day 2022; een globaal initiatief van Unesco i.s.m. het Herbie Hancock Institute of Jazz. De WKVDJ viert jazzmuziek en haar verbindende rol tussen mensen van overal ter wereld. Net zoals de muziek zelf biedt de WKVDJ als open initiatief iedereen met een hart voor jazz de mogelijkheid mee te doen. De data van de eerste editie zijn maandag 25 april, 2022 t/m zondag 1 mei, 2022. Meer nieuws volgt.

 

De Week van de Jazz Compositieopdracht

 

In samenwerking met Buma Cultuur, en mogelijk gemaakt door het Steunfonds Rechtensector van het Ministerie van OCW, worden 10 componisten verspreid over Nederland de mogelijkheid geboden nieuwe composities te realiseren en te presenteren op een mooi podium in Nederland. Dit ondersteund met een werkbijdrage uit de regeling nieuwemuziekmaken.nl. Werktitel: de Week van de Jazz Compositieopdracht.

 

Het doel is om componisten tijdens deze intens moeilijke periode in hun creatieve proces te ondersteunen én de wereld met meer uitgesproken en verbindende muziek te vullen. De opdracht biedt de componist volledige vrijheid bij het schrijven van de compositie(s). Het budget is bestemd voor de compositieopdracht en een presentatiemoment tijdens de Week van de Jazz in een bezetting naar keuze. Er is voor de 10 componisten in totaal €100.000 beschikbaar.

 

Winnaars

De winnaars van de Week van de Jazz Compositieopdracht zijn bekend! Wij wensen hun veel componeerplezier en kijken uit naar de presentatie van hun nieuwe werk tijdens de Week van de Jazz 2022 op diverse podia verspreidt over geheel Nederland. De jury heeft rekening gehouden in haar selectie met artistieke kwaliteit, geografische spreiding, diversiteit en de volledigheid van de ingediende aanvraag. Uit 43 inzendingen zijn de onderstaande 10 componisten geselecteerd:

 

WKVDJazz agenda

Jazzpodium de Tor (Enschede)

Joan Reinders Millennium Jazz Orchestra feat. Marjorie Barnes

Componist en orkestleider Joan Reinders presenteert nieuw werk voor het Millennium Jazz Orchestra met als gastsoliste zangeres Marjorie Barnes.

Bestel tickets

RAUW Presents (Rotterdam)

Louk Boudesteijn - Club Bonsai

Bonsai Panda brengt avontuurlijke ‘short term memory music’: compromisloze muziek met een flinke dosis improvisatie inclusief een achtkoppig koor en organist Matthijs van der Wilt.

Bestel tickets

De Doelen (Rotterdam)

Suzan Veneman

Next generation jazz trompettist Suzan Veneman's 'Zinder' presenteert dynamische jazzcomposities gebaseerd op filmische taferelen.

Bestel tickets

Bimhuis (Amsterdam)

Oene van Geel: Mind Maps

In Mind Maps zet altviolist Oene van Geel innerlijke werelden om in schilderkunst en muziek met een uniek septet.

Bestel tickets

Winnaars compositieopdracht

Esat Ekincioglu

www.esatekincioglu.com

Floris Kappeyne

www.floriskappeyne.com

Louk Boudesteijn

www.bonsaipanda.com

Mark Alban Lotz

www.lotzofmusic.com/

Myrthe v/d Weetering

www.myrthevandeweetering.com

Oene van Geel

www.oenevangeel.com

Suzan Veneman

www.suzanvenemanmusic.com/

Teus Nobel

www.teusnobel-music.nl

Wietse Voermans

www.wietsevoermans.nl