De Week van de Jazz

 

De Week van de Jazz (WKVDJ) is een nieuw initiatief van de VNJJ, onze 39 aangesloten jazzpodia en jazzfestivals en onze partners. Het evenement vindt plaats in het kader van International Jazz Day 2022; een globaal initiatief van Unesco i.s.m. het Herbie Hancock Institute of Jazz. De WKVDJ viert jazzmuziek en haar verbindende rol tussen mensen van overal ter wereld. Net zoals de muziek zelf biedt de WKVDJ als open initiatief iedereen met een hart voor jazz de mogelijkheid mee te doen. De data van de eerste editie zijn maandag 25 april, 2022 t/m zondag 1 mei, 2022. Meer nieuws volgt.

 

De Week van de Jazz Compositieopdracht

 

In samenwerking met Buma Cultuur, en mogelijk gemaakt door het Steunfonds Rechtensector van het Ministerie van OCW, worden 10 componisten verspreid over Nederland de mogelijkheid geboden nieuwe composities te realiseren en te presenteren op een mooi podium in Nederland. Dit ondersteund met een werkbijdrage uit de regeling nieuwemuziekmaken.nl. Werktitel: de Week van de Jazz Compositieopdracht.

 

Het doel is om componisten tijdens deze intens moeilijke periode in hun creatieve proces te ondersteunen én de wereld met meer uitgesproken en verbindende muziek te vullen. De opdracht biedt de componist volledige vrijheid bij het schrijven van de compositie(s). Het budget is bestemd voor de compositieopdracht en een presentatiemoment tijdens de Week van de Jazz in een bezetting naar keuze. Er is voor de 10 componisten in totaal €100.000 beschikbaar.

 

Winnaars

De winnaars van de Week van de Jazz Compositieopdracht zijn bekend! Wij wensen hun veel componeerplezier en kijken uit naar de presentatie van hun nieuwe werk tijdens de Week van de Jazz 2022 op diverse podia verspreidt over geheel Nederland. De jury heeft rekening gehouden in haar selectie met artistieke kwaliteit, geografische spreiding, diversiteit en de volledigheid van de ingediende aanvraag. Uit 43 inzendingen zijn de onderstaande 10 componisten geselecteerd:

 

WKVDJazz agenda

TivoliVredenburg (Utrecht)

Mark Alban Lotz

Mark Alban Lotz presenteert zijn nieuwe composities met een droom bezetting van Europese modernisten in een haast klassiek geïnstrumenteerde bezetting bestaande uit o.a. Claudio Puntin (klarinetten) en Jörg Brinkmann (cello).

Bestel tickets

Stichting Jazz in Groningen (Groningen)

Esat Ekincioglu Turkish Pumpkin V

Esat Ekincioglu’s Turkish Pumpkin improviseert bruilofts- en begrafenismuziek uit het nabije Oosten. Onder leiding van de in Turkije geboren bassist Esat Ekincioglu roept de band trances en gezangen op over geliefden, helden; in verdriet en vreugde.

Bestel tickets

Winnaars compositieopdracht

Esat Ekincioglu

www.esatekincioglu.com

Floris Kappeyne

www.floriskappeyne.com

Louk Boudesteijn

www.bonsaipanda.com

Mark Alban Lotz

www.lotzofmusic.com/

Myrthe v/d Weetering

www.myrthevandeweetering.com

Oene van Geel

www.oenevangeel.com

Suzan Veneman

www.suzanvenemanmusic.com/

Teus Nobel

www.teusnobel-music.nl

Wietse Voermans

www.wietsevoermans.nl