De Week van de Jazz

 

De Week van de Jazz (WKVDJ) was een nieuw initiatief van de VNJJ in 2021, onze 39 aangesloten jazzpodia en jazzfestivals en onze partners. Het evenement vond plaats in het kader van International Jazz Day 2022; een globaal initiatief van Unesco i.s.m. het Herbie Hancock Institute of Jazz. De WKVDJ viert jazzmuziek en haar verbindende rol tussen mensen van overal ter wereld. Net zoals de muziek zelf biedt de WKVDJ als open initiatief iedereen met een hart voor jazz de mogelijkheid mee te doen. Deze editie vond plaats van maandag 25 april, 2022 t/m zondag 1 mei, 2022.

 

De Week van de Jazz Compositieopdracht

 

In samenwerking met Buma Cultuur, en mogelijk gemaakt door het Steunfonds Rechtensector van het Ministerie van OCW, werden 10 componisten verspreid over Nederland de mogelijkheid geboden nieuwe composities te realiseren en te presenteren op een mooi podium in Nederland. Dit werd ondersteund met een werkbijdrage uit de regeling nieuwemuziekmaken.nl. Werktitel: de Week van de Jazz Compositieopdracht.

 

Het doel was om componisten tijdens de intens moeilijke periode tijdens corona in hun creatieve proces te ondersteunen én de wereld met meer uitgesproken en verbindende muziek te vullen. De opdracht bood de componist volledige vrijheid bij het schrijven van de compositie(s). Het budget was bestemd voor de compositieopdracht en een presentatiemoment tijdens de Week van de Jazz in een bezetting naar keuze. Er was voor de 10 componisten in totaal €100.000 beschikbaar.

 

Winnaars

De jury heeft rekening gehouden in haar selectie met artistieke kwaliteit, geografische spreiding, diversiteit en de volledigheid van de ingediende aanvraag. Uit 43 inzendingen zijn de onderstaande 10 componisten geselecteerd:

 

WKVDJazz agenda

Paradox (Tilburg)

Teus Nobel Liberty Group

Trompettist Teus Nobel presenteert tijdens het mini-festival #trumpetstuff in Paradox zijn nieuwe compositie Human First met zijn sextet aangevuld met gastmusici Jasper Blom (tenor) en Teis Semey (gitaar).

Bestel tickets

TivoliVredenburg (Utrecht)

Myrthe v/d Weetering

Violiste en zangeres Myrthe van de Weetering presenteert haar nieuwste werk, een combinatie van jazz en poëzie, met een quinet bestaand uit o.a. bassist Thomas Pol  en pianist Xavi Torres.

Bestel tickets

Brebl (Nijmegen)

Wietse Voermans

Saxofonist Wietse Voermans presenteert zijn nieuwe composities met Vehikel + 1, met als speciale gast Alessio Bruno op contrabas.

Bestel tickets

Bimhuis (Amsterdam)

Floris Kappeyne – ECHO

Toetsenist en componist Floris Kappeyne presenteert met zijn ECHO ensemble een interdisciplinaire voorstelling bestaande uit negen zangeressen, synthesizer, twee piano’s en percussie.

Bestel tickets

Winnaars compositieopdracht

Esat Ekincioglu

www.esatekincioglu.com

Floris Kappeyne

www.floriskappeyne.com

Louk Boudesteijn

www.bonsaipanda.com

Mark Alban Lotz

www.lotzofmusic.com/

Myrthe v/d Weetering

www.myrthevandeweetering.com

Oene van Geel

www.oenevangeel.com

Suzan Veneman

www.suzanvenemanmusic.com/

Teus Nobel

www.teusnobel-music.nl

Wietse Voermans

www.wietsevoermans.nl